W dniach 30.09-01.10.2021 w Dworze Pomorskim Luboradza odbyło się szkolenie pod nazwą „Dziedzictwo kulinarne, jako ważny element produktu turystycznego gmin z obszaru Stowarzyszenia ŚGD” zorganizowane przez SŚGD w ramach realizacji lokalnej strategii rozwoju na lata 2014-2020. Uczestnikami szkolenia byli lokalni liderzy obszaru działania stowarzyszenia, w tym starostowie, burmistrzowie, wójtowie i inne osoby aktywnie wspierające rozwój obszaru SŚGD na terenie trzech powiatów województwa zachodniopomorskiego: koszalińskiego, sławieńskiego i białogardzkiego.
Szkolenie poświęcone było głównie kwestiom związanym z produktami regionalnymi województwa zachodniopomorskiego oraz budowaniem tożsamości regionalnej i marki Pomorza Zachodniego poprzez członkostwo w Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego POMORZE ZACHODNIE. Prelegentami w dniu 30 września 2021 r. były Panie Agnieszka Kołodziej oraz Paulina Makatun – Hałas reprezentujące Wydział Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego.
Jednym z elementów szkolenia była wizyta studyjna w Gospodarstwie Pasiecznym Kószka Konrad Fujarski zrzeszonego w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego POMORZE ZACHODNIE. Podczas spotkania właściciel pasieki przedstawił praktyczne aspekty członkostwa w sieci oraz opowiedział
o działaniach edukacyjnych prowadzonych w ramach projektu Ogólnopolskie Sieci Zagród Edukacyjnych. W ramach wizyty miała miejsce także prezentacja i degustacja produktów wytwarzanych w gospodarstwie.
1 października Michał Łyszyk, kierownik Biura Projektów Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego przedstawił ogólne założenia dotyczące nowej perspektywy finansowej na lata 2021 – 2027. Stan wdrażania PROW na obszarze SŚGD w ramach trwającej perspektywy oraz harmonogram działań stowarzyszenia w tzw. „okresie przejściowym” przybliżyła uczestnikom szkolenia Dyrektor Biura ŚGD Aleksandra Wołujewicz.
Zdjęcia ze szkolenia można zobaczyć w galerii poniżej.